Енциклопедия Дарителството

“ГЪРДИ И НЕЙКА Х. ГЕНОВИ”

“ГЪРДИ И НЕЙКА Х. ГЕНОВИ”

Фондът е образуван от ИЛИЯ ГЪРДЕВ ГЪРДЕВ (18 септ. 1875 – неизв.) – военен деец, общественик, подполковник. Роден в с. Мраченик, Карловско. Първоначално учи в родното си село, впоследствие завършва Военното училище в София (1899). Служи в пехотни войскови части, заемайки различни строеви длъжности. През Балканските войни (1912–1913) и I световна война (1915–1918) командва рота и дружина, достигайки старшия офицерски чин подполковник. Награден е с 11 отличия – ордени и медали. Съкратен през 1919 г.
Илия Гърдев се установява да живее в Бургас, но не забравя своето родно село Мраченик и от скромните си средства прави дарение. През 1940 г. създава фонд “Гърди и Нейка х. Генови” на името на родителите си с основен капитал 10 хил. лв., приходите на който да се ползват за поддържане двора на местната църква “Св. Архангел Михаил”. За да го направи привлекателен за богомолците, той го подравнява и засажда с кипариси, липи и други декоративни дървета, за което изразходва повече от 20 хил. лв. (извън положения от него труд).
Образува фонд “Илия Гърдев Гърдев” и при Основно у-ще “Христо Ботев” с капитал от 10 хил. лв. От лихвите всяка година да се дава награда на първия ученик или ученичка, завършил с отличен успех и примерно поведение III клас.
При ч-ще “Искрица” основава фонд “Златка Илиева Гърдева” – на името на покойната му съпруга, с капитал 10 хил. лв., от приходите на който всяка година читалището да се абонира за седмичния в. “Отечество” – орган на Съюза на запасните офицери в България, и в. “Утро”. Той подарява на читалището и цялата си библиотека, състояща се от шкаф и над 200 луксозно подвързани книги.
Други данни за фонда не са открити.

Отечество, № 894, 28 юни 1940; Офицерският корпус в България 1878–1944 г. Т. 2. C., 1996, с. 218. (И. Шипчанов)

Тагове

Назад