Енциклопедия Дарителството

ЛЯТНА ДЕТСКА КОЛОНИЯ “ХРИСТАНЧО МАТОВ”

ЛЯТНА ДЕТСКА КОЛОНИЯ “ХРИСТАНЧО МАТОВ”

Дарител е Христанчо Матов Гуцов (25 дек. 1862, Враца – 12 ян. 1928, Враца) – търговец, общественик. Син на Мато Гуцов, търговец на добитък. Учи в прочутото Възнесенско училище във Враца при учителите Нешо Попбрайков и Антон Кесяков. Продължава прогимназиалното си образование при преподавателите Иван Славейков и Константин Дестимиров. Хр. Матов научава търговския занаят от баща си. Спечелените пари от търговия семейството влага в закупуване на земи около пещерата “Леденика” край Враца. Семейното им планинско владение достига до 5 хил. дка. Използва пещерата като складова база за отлежаване на сирената и кашкавала, собствено производство. Наред със стопанската си и търговска дейност Хр. Матов е избран за общински съветник.

През 1923 г. прехвърля имота си около пещерата “Леденика” на Врачанската община. За дарението свидетелства Протокол № 23 от 9 юли 1923 г. на Общината и указ от 27 юни с.г. С това Хр. Матов спомага за развитието на туризма и облагородяването на пещерата. В завещанието си той написва: “Аз подарявам най-милия и най-ценния си имот на общината на родния си град”. Дарението намира признание от врачанската общественост и на 17 авг. 1923 г. дарителят е обявен за почетен гражданин на Враца.
Три години след дарението общината обсъжда идеята за откриване на лятна детска колония. Общинската комисия възприема мнението на Хр. Матов тя да се построи в района на пещерата, на подарения от него терен. За да завърши по-бързо строежът, той дава дървен материал за целия строеж на сградата (240 кв. м). След неговата смърт в знак на почит лятната колония се нарича “Христанчо Матов”. В памет на благотворителното му дело общината кръщава и улица на неговото име.

Хр. Матов прави и други дарения за своя град. Като общински съветник и участник в комисия по избор на място за Окръжна болница, той отстъпва два свои парцела земя за оформяне на терена за болницата.

Ц. Величкова

Назад