Енциклопедия Дарителството

“ИНЖ. ГЕОРГИ АТАНАСОВ”

“ИНЖ. ГЕОРГИ АТАНАСОВ”

Дарител е ГЕОРГИ АТАНАСОВ (23 февр. 1874 – 1945) – военен деец, инженер, предприемач, индустриалец. Роден в Сливен, в семейство на бедни родители. Начално и средно образование получава в родния си град. Проявява се като отличен математик. През 1892 г. получава стипендия от MB и е изпратен да следва в Техническата военна академия във Виена. След дипломирането си (1896) е произведен в чин подпоручик и служи в Инженерните войски като преподавател в специалните класове. Превежда от немски устави, наставления и книги по военноинженерно дело. Напуска офицерската служба и завършва Дрезденското висше техническо училище (1898–1900) с титла “дипломиран инженер”. Специализира в една от най-големите фабрики за железни конструкции в Дуисбург (Рейнско-Вестфалския район). Завръща се в България и постъпва на работа в Дирекцията на железниците, където е завеждащ отдела по постройката и поддържането на жп мостове. През 1905 г. е приет в предприятието за изграждането на жп линия София – Кюстендил като началник на техническо бюро. След завършване на линията (1908) става един от основателите на Командитното д-во “Гранитоид” за бетонни и железобетонни изделия и постройки. По-късно е директор, главен директор и председател на УС на дружеството. Собственик на фабрики за производство на цимент в с. Батановци (Пернишко), на железни конструкции, течен кислород, гипс и др.
Инж. Г. Атанасов не забравя родния Сливен, отзовавайки се с щедрост на всякакви благотворителни акции. Той дава 50 хил. лв. за построяването на паметник на Хаджи Димитър в центъра на града. През 1932 г. прави дарение от 100 хил. лв. на Сливенската мъжка гимназия “Добри П. Чинтулов” за образуване на фонд “Инж. Георги Атанасов”, от лихвите на който всяка година да се дават награди на двама абитуриенти, отличници по математика. Учителският съвет приема с голяма благодарност дарението и образува фонд в полза на гимназията. Първите наградени ученици през 1935 г. са Стефан П. Парушев и Ренато П. Петров (по 4 хил. лв.). И на следващите годишни актове на гимназията се дават награди за насърчаване изучаването на математическите науки в гимназията.
Други данни за фонда не са открити.

Юб. сб. на Сливенската м. гимназия…, 35–36; Изток, № 42, 17 юли 1935, № 264, 31 март 1940; № 270, 10 авг. 1940. (И. Шипчанов)

Тагове

Назад