Енциклопедия Дарителството

“НЕВЕНА И ИВАН ТОМОВИ”*

“НЕВЕНА И ИВАН ТОМОВИ”*

Дарители са ИВАН И НЕВЕНА ТОМОВИ.
ИВАН ТОМОВ (хаджи ИВАН ТОМОВ) (1865 – неизв.) – книжар, книгоиздател. Роден във Видин, където получава началното си образование. Работи в книжарницата на Христо Г. Данов в града, а от 1885 г. е собственик на книжарница и печатница в Оряхово. Един от основателите на “Дунавско печатарско д-во – Оряхово, Лом, Видин, Свищов и Враца”.
НЕВЕНА ТОМОВА (хаджи НЕВЕНА ТОМОВА) (1873 – неизв.) – домакиня. Родена в Тетевен. Образованието си получава в Тетевенското народно основно училище. Членува в различни просветни организации. През Балканските войни (1912–1913) работи като доброволна медицинска сестра в Оряховската държавна болница. След Първата световна война заедно с мъжа си се премества да живее в София.
През 1925 г. по повод посещението си на Божи гроб в Йерусалим двамата съпрузи правят писмено завещание, с което даряват на училищата в Оряхово сумата 20 хил. лв. за основаване на фонд на тяхно име. Волята на дарителите е лихвите на фонда да се разпределят между завършилите с успех ученици по следния начин: по 200 лв. да се дават на две ученички и двама ученици от началните училища и по 250 лв. на един ученик и една ученичка от Оряховската държавна смесена гимназия. Сумата е предоставена на училищното настоятелство в града на 26 април 1927 г.
Дарението е прието и фондът е образуван на съвместно заседание на училищното настоятелство и учителския съвет при гимназията. Капиталът на фонда към 31 март 1931 г. е 20 хил. лв., а лихвите му се използват всяка година според волята на дарителите.
Други данни за фонда не са открити.
Невена и Иван Томови правят дарения и на църквата, читалището и сиропиталището в Оряхово.

ЦДА, ф. 177 к, оп. 4, а.е. 96, л. 1–12 (Д. Гоцева)

Тагове

Назад